Informatiepagina met wetenswaardigheden

08/09/2013 Nieuw EHBO boek: Gevorderde Eerste Hulp.
Nu verkrijgbaar de eerste druk van het boek: Gevorderde Eerste Hulp. De prijs: €19,95(incl BTW)
Verkrijgbaar in de boekhandel of via de vereniging.
ISBN 9789491838019
Goed idee als cadeau voor verjaardag, Sint of Kerst.
Hier alvast een bonus: Verklarende woordenlijst

De uitgave is opgebouwd rondom de ABCDE-methodiek.
Meer informatie zie de KNV EHBO website

02/07/2016 "Nieuw" virus ontdekt bij teken. TEKEN-ENCEFALITISVIRUS
Het RIVM heeft 30 juni een bericht uitgebracht dat er bij teken op de Sallandse Heuvelrug het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) is aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus. Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten. Bron RIVM Ook als pdf te downloaden

16/08/2013 "Nieuwe" bacterie in vier procent van Nederlandse teken.
Het RIVM heeft vastgesteld dat Borrelia miyamotoi teruggevonden kan worden in vier procent van de teken die worden ingestuurd via Tekenradar.nl. Ter vergelijking: voor Borrelia burgdorferi, de soort die de ziekte van Lyme veroorzaakt, is dat 22 procent.Op tekenrader is een kaart te zien waar teken in 2012 zijn verzameld.
Op het AMC is vorig jaar een patiënt met een sterk verzwakt afweersysteem behandeld, die na een beet van een teek was besmet met Borrelia miyamotoi. Nog niet eerder werd in Nederlandse patiënten deze Borrelia-soort gevonden. Het verslag van de behandeling van de man verschijnt op17 Augustus als case report in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Tot voor kort was het niet bekend dat mensen in Nederland door tekenbeten worden blootgesteld aan deze nieuwe bacterie. Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen of de bacterie ook in Nederland ziekte kan veroorzaken bij personen met een normaal functionerend afweersysteem. BronAMC/RIVM

11/04/2013 WEEK VAN DE TEEK (15 april)
Week van de teek is vanaf 15 april, er is van alles over te lezen op http://www.anwb.nl/vrije-tijd/nieuws/2013/april/week-van-de-teek en http://www.tekenradar.nl(zie 28/03/2012)
App ‘Tekenbeet’
Met deze mobiele app kunnen recreanten via hun smartphone zien of ze zich in een gebied bevinden waar veel teken zijn. Er staat informatie op over hoe op teken te controleren en een teek te verwijderen. Ze kunnen een tekenbeet registreren en een herinneringsmail ontvangen voor het controleren op tekenbeten. De App ‘Tekenbeet’ is vanaf de Week van de Teek (15 april) gratis te downloaden in de iTunes store en bij Google Play.
28/03/2012 MELDPUNT TEKENBEET - Bent u gebeten door een teek en/of heeft u een erythema migrans (Het eerste signaal van de ziekte van Lyme is vaak een rode ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet, die geleidelijk aan groter wordt. 'Erythema migrans' is de medische naam voor deze rode ring die er soms ook meer uit ziet als een blauwachtige of roze vlek.)? Laat het weten via de websitewww.tekenradar.nlen doe mee aan het landelijke onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Mensen met een tekenbeet kunnen de teek na verwijderen opsturen naar het RIVM. De teek wordt dan kosteloos getest op besmetting met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Naast veel informatie over de Teek er is ook een game voor kinderen. In deze game leren kinderen wat teken zijn, waar teken zitten, en dat het belangrijk is om na het spelen in het groen op teken gecontroleerd te worden.
21/02/2012 BAANBREKENDE ONTDEKKING over Diabetes 1 - Onderzoeker prof. dr. Bart Roep heeft een ontdekking gedaan die de diabeteswereld op zijn kop zet. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, gesteund door het Diabetes Fonds. Roep: ‘We dachten altijd dat mensen met diabetes type 1 helemaal geen cellen meer hebben die insuline aanmaken. Nu blijkt dat veel mensen die cellen nog wel hebben, alleen zijn ze niet actief. Dat geeft hoop op behandeling en genezing.’
Lees het volledige bericht op Diabetes Fonds

27/12/2011 TEKENBEET - Besmetting kan (in toekomst) worden voorkomen
BAARN - Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontdekt om besmetting met de borellia-bacterie na een tekenbeet te voorkomen.
Het gaat om een speciale gel die direct na de beet wordt aangebracht.
"Als deze gel direct na het verwijderen van de teek op de beet wordt aangebracht kan besmetting met de borellia-bacterie worden voorkomen", aldus onderzoeker Jens Knauer van het Fraunhofer Instituut ....................
Lees het ingekorte bericht op KNV EHBO of het volledige bericht op NU.nl

HANDIG 1
Op de website van Knv EHBO staat een verwijzing naar Praktijk instructie bij "Hét EHBO Boek".
Hier zijn instructiefilmpjes te bekijken voor een aantal handelingen:
Rautek, AED Reanimatie, Blusdeken, Buik Rug Draai, CVA, Diabetes, Epileptische Aanval, Glasverwonding, Hartinfarct, Ondersteunend verplaatsen, Reanimatie Op Pop, Stabiele Zijligging, Verslikken Baby, Verslikken & Heimlich, Vingerverband, Wonddruk Verband.
Instructiefilmpjes
HANDIG 2
Op de vernieuwde website van het Oranje Kruis/EHBO kunt u 8 eerste Eerste Hulp tips downloaden (pdf).
Afdrukken, lezen en in uw EHBOtas/doos opbergen.
Van zeven tips is ook een filmpje te bekijken.
1 Basis/Gevaar. Film zien... 2 Bloeding. Film zien... 3 Bewusteloosheid. Film zien... 4 Verslikking. Film zien...
5 Brandwond. Film zien... 6 Botbreuk. Film zien... 7 Vergiftiging. Film zien...
EEN APLICATIE DIE LEVENS KAN REDDEN. Lees de pagina op KNV EHBO. Voor bepaalde tijd gratis te downloaden voor de i-phone in de Apple App Store
REANIMATIE en AED. Nieuwe richtlijnen.
De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) heeft de nieuwe Richtlijnen Reanimatie 2010 bekend gemaakt. Lees hier: Samenvatting wijzigingen en een link naar de pdf.